Vijesti

November 7, 2020

Zašto je kockarska zabluda toliki problem?

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherRajesh NairResearcher

Uvijek možemo pogriješiti i nije važno koliko novca osvojimo tokom igre koju smo igrali, koliko žetona imamo ili koliko mislimo da smo dobri. Jedna od najvećih grešaka je da se zaglavite u nečemu što se zove kockarska zabluda, zbog čega se igrači često zabranjuju iz online kazina. Prvo hajde da saznamo šta je ovo i kako da ne padnemo na to.

Koja je zabluda kockara?

Mnogi ljudi, bilo da sviraju na a casino uživo ili čak u svom svakodnevnom životu, najčešće su se susreli sa kockarskom zabludom. Ovaj koncept je u osnovi zasnovan na vjerovanju da je jednostavan aleatorni događaj manje ili više vjerovatno da će se dogoditi nakon događaja ili niza događaja. U osnovi, ova zabluda je u potpunosti zasnovana na pretpostavci da će se nešto dogoditi ako se nije dogodilo neko vrijeme.

Poreklo ove zablude

Poreklo ove zablude zapravo nije poznato, ali su je prvi predložili Amos Tversky koji je bio matematički psiholog i Daniel Kahneman, koji je bio psiholog. Analizom kognitivnog ponašanja, poput psihologije kockara, obojica su uspjeli pripisati kockarovu zabludu pogrešnom uvjerenju da je kockanje nešto pošteno što bi se na neki način ispravilo u slučaju izgubljenog ili pobjedničkog niza.

Primjer ove zablude

Najveći primjer kockarove zablude u akciji je ispitivanje u odnosu na bacanje novčića. Šansa da bacanje novčića padne na glavu ili rep je 1:1. Dakle, bacanje novčića 20 puta i svaki put kada bi sletjeli s podignutim repovima, pod zabludom kockara mogli biste predvidjeti da će sljedeći bacanje vjerovatno dopasti glavama.

Bez obzira na to koliko je puta novčić okrenuo repove, vjerovatnoća da će se sljedeći okrenuti glavom ili repom je i dalje 50%. Prethodna bacanja nemaju stvarno značenje za buduća.

Ako se ova zabluda primeni na rulet, moći ćete da vidite koliko je lako biti uvučen u ovo. Jer u ovoj igri su šanse da lopta padne na crveno 50%. Dakle, ako je lopta pala na crveno nakon 10 uzastopnih okretaja, pod ovom zabludom pretpostavili biste da će pri sljedećem okretu pasti na crno. Međutim, vjerovatnoća je i dalje 50% za obje boje.

Incident u kazinu Monte Carlo

Incident u kazinu Monte Carlo jedan je od najpopularnijih primjera zablude kockara. Tokom igre ruleta 1913. godine, lopta je pala na crno 26 puta zaredom. Ovo je definitivno bilo nešto neverovatno, ali se desilo i igrači su u to vreme pretpostavili kockarovu zabludu i kladili milion protiv crnih, sa obrazloženjem da će niz biti gotov i da će crveni pobediti sledeći put. Ali nije. Crni je ponovo pobedio i svi su izgubili svoj novac.

Kockarska zabluda i strategije klađenja

Uprkos tome što ga svi mrze, kockarska zabluda se koristi u nekim strategijama klađenja za neke igre, uglavnom za negativne progresivne sisteme. Martingale sistem je najpopularniji, gdje ćete udvostručiti svoj novac kada izgubite, tako da zapravo možete vratiti ono što ste izgubili. Ova strategija se uglavnom koristi u ruletu.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Istraživanje uzbuđenja: vulkanski rulet i Vikings Multifire
2024-04-17

Istraživanje uzbuđenja: vulkanski rulet i Vikings Multifire

Vijesti