Poker: Klasična igra za sve ukuse

Vijesti

2020-04-22

Od svih kartaških igara, poker je najomiljenija i najraširenija. Od svog osnivanja, usvojili su ga svi kazina i entuzijasti kockanja. Igra fascinira svojom jednostavnošću i činjenicom da uvijek uključuje opkladu, čak i ako se igra između prijatelja.

Poker: Klasična igra za sve ukuse

Dok nije dostigao svoj sadašnji oblik, prošao je kroz mnoge transformacije i iznjedrio mnoge verzije pokera. Međutim, postoji nešto uobičajeno u klasičnim poker igrama. Bez obzira na opkladu u igri ili mjesto gdje se igra odigrava, poker igra svuda isti rang.

Opšti opis ranga

Budući da se igra sa cijelim paketom od 52 karte, tabela dobitnih kombinacija u zvaničnoj igri pokera sadrži deset mogućih dobitnih ruku. Ove kombinacije imaju službeni naziv odobren od strane kazina, ali u zavisnosti od zemlje, kontinenta ili stila, postoje različiti termini i sleng riječi za svaku ruku.

Svaki početnik i entuzijasta kartaških igara može brzo razumjeti i naučiti pravila pokera. Kao i kod svih kartaških igara, postoji rangiranje i hijerarhija dobitnih ruku. Oni počinju od najniže vrijednosti koja se može postići, do najizazovnije i rijetke kombinacije koja se može realizirati.

Vrijednost karata i boja

U igri pokera, bez obzira na njenu verziju, svaka karta predstavlja vrijednost koja je na njoj upisana. Izuzetak je as koji predstavlja najvredniju kartu u igri. Dakle, ocjena karata počinje od najslabije karte, 2, i završava se s asom koji ima najveću vrijednost.

Kao i kod mnogih kartaških igara, postoji veća vrijednost boje svake karte. Što se tiče boja, postoji hijerarhija u određenim verzijama pokera. Dakle, ako dva igrača ostvare srećnu ruku iste boje, postoji redosled boja od najslabije do najjače: batina, romb, srce, pik.

Opcije dobitnih ruku

Redoslijed pobjedničkog poker stola počinje najslabijom rukom koja može postojati. Ovo se službeno zove High Card, a radi se o redovnoj ruci od pet karata različitih vrijednosti kao i različitih boja. Ako dva igrača imaju sličnu ruku, očito pobjeđuje onaj sa većom kartom.

Tako se rangiranje nastavlja sa rukom koja se sastoji od Jedan par, Dva para, Trojka, Straight, Flush, Full House, Four of a Kind, Straight Flush i Royal Flush. Što je dobitna ruka veća, to je teže postići takvu kombinaciju zbog smanjene vjerovatnoće.

Najnovije vijesti

Stakelogic Live predstavlja brzu bakaru sa bržim rundama igre
2023-09-28

Stakelogic Live predstavlja brzu bakaru sa bržim rundama igre

Vijesti